Fondul Special pentru Copii

Fondul Special pentru Copii este un program national de asistenta sociala si acces la educatie in sprijinul copiilor aflati in situatii de viata foarte dificile.

 

Fondul Special pentru Copii raspunde nevoilor imediate si concrete ale copiilor si tinerilor care se confrunta cu o situatie grava sau foarte dificila. Copii in contexte sociale precare, proveniti din centre de plasament, lasati in ingrijirea rudelor, cu parinti bolnavi sau din familii care au in ingrijire multi copii sau persoane cu handicap sever, din familii monoparentale, neglijati sau cu stare de sanatate in risc de a se deteriora sunt ajutati prin Fondul Special.

 

Programul le pune la dispozitie un ajutor financiar pe o perioada determinata, pentru a preintampina abandonul scolar, delincventa juvenila sau excluziunea sociala a copilului. Interventia este realizata personalizat, in functie de nevoile identificate, astfel incat sa asigure efecte pe termen lung in viata copilului si sa creasca implicarea sau incluziunea in comunitate a beneficiarilor programului.  


Cum sprijinim copiii?

Ajutor financiar acordat direct pentru cazuri individuale pentru copii din toata tara, din mediul rural sau urban, in limita a 500 EUR anual. Finantarea acordata familiei sau tutorelui acopera costurile necesare frecventarii scolii si prevenirii abandonului şcolar.

Ajutor acordat prin ONG-uri locale care actionează pentru protectia si sustinerea copiilor din comunitati mai mici, in limita a 2000 EUR anual. Finantarea acopera costurile pentru copiii inscrisi la un centru de zi sau un centru social de tip after-school.  

 

Fondul Special asigura copiilor rechizite, materiale educationale obligatorii si auxiliare, imbracaminte si incaltaminte, alimentatie suficenta si sanatoasa,  produse de igena, cazare, masa sau transport la internat pentru copiii din mediul rural, ochelari de vedere, proteze auditive, acoperirea restantelor la chirie sau utilitati in cazuri speciale, integrarea in programe de tip after-school.

Programul raspunde prompt la nevoile familiilor din toata tara cu sprjin financiar pentru a depasi o situatie de criza, pentru ca cei mici sa nu renunte la scoala. Un numar de 24 000 de copii si tineri, aproximativ 2500 de familii cu un trai precar si 600 de mici ONG-uri locale au primit ajutor din partea Fundatiei. 

 

In anul 2015, din fondurile stranse de la donatori individuali au fost sustinuti 383 de copii, astfel:

283 de copii au primit rechizite si materiale educationale, alimente, materiale igienico-sanitare, imbracaminte si incaltaminte;

•100 dintre acestia si-au facut temele si au primit ajutor la materiile unde intampina probleme, in cadrul programelor de tip after-school; 

•100 de copii au participat la activitati de educatie non-formala;

•22 copii s-au putut duce in continuare la scoalaz primind de la Fundatie fonduri destinate transportului;

•10 copii proveniti din familii cu o situatie materiala dificila din mediul rural au fost sustinuti pentru continuarea studiilor liceale prin plata caminului;

•8 copii au beneficiat de plata ochelarilor;

 

Acces in program

Fondul Special pentru Copii se aloca copiilor cu varsta 6-18 ani din medii defavorizate, inscrisi intr-o forma de invatamant preuniversitar de stat, aflati in situatii de risc social.  Cererea de ajutor adresata Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei este urmata de o ancheta sociala, apoi de indrumare si monitorizare constanta pe parcursul unui an scolar. Detalii pe www.fpmr.ro Programul strategic de investie in mediul rural, prin care Fundatia Vodafone sustine o parte din proiectele Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei dedicate copiilor,  are doua linii de actiune: sprijin financiar acordat unui numar de peste  100 de copii aflati in dificultate si grant-uri pentru 14 organizatii non-profit care se ocupa de copii si tineri aflati in situatii de risc din Gorj, Valcea, Dambovita, Prahova, Ilfov, Teleorman, Calarasi, Ialomita, Giurgiu, Constanta, Tulcea, Maramures, Bistrita Nasaud si Covasna.

 

Despre Fundatia Vodafone Romania

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie non-guvernamentala romaneasca cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. Fundatia a finantat, in cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale, avand ca beneficiari  copii, tineri, batrani, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit 20 milioane Euro in proiecte desfasurate de organizatiile non profit partenere. 


Proiectul Fondul Special pentru Copii face parte din Programul strategic de investitie in mediul rural, al Fundatiei Vodafone Romania, program care se deruleaza la nivel national si care sustine devoltarea de proiecte in domeniile educatiei, sanatatii si serviciilor sociale necesare categoriilor defavorizate din satele si orasele mici din Romania.


Mai multe detalii despre programele Fundatiei se regasesc pe:

www.fundatia-vodafone.ro

www.facebook.com/fundatiavodafone

www.fundatiavodafone-blog.ro.

 

 

Contact: Sorin Marinescu

Coordonator Proiect

Email:  sorin.marinescu@principesa.ro

Tel: +40 (0)31 31 23 035

Mob:+40 (0)729 013 365


Donatii online Facebook