Bătrânii de poveste de la Centrul Comunitar Generații | Fundatia Principesa Margareta a României
Bătrânii de poveste de la Centrul Comunitar Generații | Fundatia Principesa Margareta a României
21629
post-template-default,single,single-post,postid-21629,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Bătrânii de poveste de la Centrul Comunitar Generații

Bătrânii de poveste de la Centrul Comunitar Generații

La Centrul Comunitar Generații, fiecare activitate unește două generații atât de diferite. Copiii cu situații dificile de viață și bătrânii care nu își mai găsesc locul în societate devin cei mai buni prieteni.

Pe lângă ajutor la teme și meditații, bunicii voluntari le sunt alături copiilor în activități precum sesiuni de lectură, lucru manual sau, pur și simplu, le oferă din experiența lor de viață, din înțelepciunea lor și îi educă pentru un viitor mai bun.

Clubul de lectură “Călătorie în lumea poveștilor” este un prilej de socializare, de schimb de idei, dar și de conectare și a fost gândit ca o oportunitate pentru cei mici de a-și îmbogăți vocabularul, de a exersa dicția, de a-și dezvolta imaginația, dar și de a împărtăși experiențe alături de voluntarii seniori, care îi completează cu explicații ale cuvintelor necunoscute sau cu explicații privind realitatea socială descrisă în carte.

Pe parcursul anului, copiii au explorat împreună cu vârstnicii voluntari o tainică lume de basm în cartea “Povești despre devoratori de cărți, fantome din pod și alte personaje de basm” de Corneloa Funke. Apoi călătoria a continuat cu aventurile lui Greg Heffley, elev în clasa a V-a, din cartea “Jurnalul unui puști” de Jeff Kinney, alături de care au dezbătut provocările specifice vârstei precum popularitatea în rândul colegilor de clasă, dilema jocurilor și a lecțiilor dar și modalitățile de interacțiune la această vârsta. În prezent, copiii află că a fi un erou nu înseamnă să ai puteri supranaturale și că prietenia înseamnă toleranță, curiozitate, recunoștință și explorare din cartea “Caută-ți prietenii!” un frumos cadou oferit de însăși autoarea sa, Ramona Ciobanu.

La clubul de lectură intergenerațional, copiii descoperă frumusețea lecturării sub îndrumarea călduroasă a bunicilor voluntari. Vârstnicii nu văd această activitate ca pe un voluntariat și nici ca pe un loc de muncă. Satistafcția lor reiese din modul în care îi tratează pe copii, din energia cu care se încarcă de la aceștia, energie care îi menține tineri la suflet și plini de vitalitate. Cei mai mulți vin la centru după pensionare, de obicei într-un moment greu al vieții, poate când își pierd partenerul de viață, ori când pleacă copiii în afara țării și se simt singuri. Vor să facă ceva, să nu se mai simtă dați la o parte.

Susține activitatea centrelor intergeneraționale și oferă-le bătrânilor care se simt singuri o șansă de a se simți din nou utili, iubiți, acceptați. Trimite un SMS cu textul SINGUR la 8844 și donează 2 euro lunar pentru programele noastre sociale adresate bătrânilor din România.

Partener Centrul Generatii: Raiffeisen BankDoneaza