Donează 3,5% din impozitul pe venit către Centrul Comunitar Generații – un model de bune practici | Fundatia Principesa Margareta a României
Donează 3,5% din impozitul pe venit către Centrul Comunitar Generații – un model de bune practici | Fundatia Principesa Margareta a României
22305
post-template-default,single,single-post,postid-22305,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Donează 3,5% din impozitul pe venit către Centrul Comunitar Generații – un model de bune practici

Donează 3,5% din impozitul pe venit către Centrul Comunitar Generații – un model de bune practici

Potrivit Codului Fiscal din România, orice persoană care a înregistrat venituri, fie din salariu, pensie sau activități independente, poate redirecționa un procent din impozitul pe venit, reținut sau plătit la administrațiile financiare de stat, către o cauză socială. Această opțiune se comunică prin intermediul declarațiilor fiscale depuse anual, precum formularul 230 și declarația unică. Începând de anul acesta, procentul redirecționat crește de la 2% la 3,5% pentru organizațiile care sunt acreditate ca furnizori de servicii sociale.

De ce redirecționezi 3,5% către Centrul Comunitar Generații?

Fundația Principesa Margareta a României este furnizor de servicii sociale licențiate pentru copii și vârstnici, dovedindu-și impactul benefic, calitatea serviciilor și intervenția sustenabilă în viețile oamenilor. Astfel, începând de anul acesta, completând formularul 230 și secțiunea 6B din declarația unică  până pe 15 martie poți redirecționa 3,5% în loc de 2% din impozitul pe venit către programele noastre sociale de care beneficiază mii de copii și bătrânii din toată țara.

Formularul 230 reprezintă strict opțiunea ta de a folosi 3,5% din impozitul aferent veniturilor din salariu sau pensie din anul 2018, reținut deja la stat, în sprijinul programelor noastre sociale. Valoarea unui formular înseamnă o lună în plus de susținere pentru un copil nevoiaș în prag de abandon școlar ori îndrumare sau sprijin pentru un vârstnic care nu mai are pe nimeni.

În ceea, ce privește declarația unică, aceasta se completează dacă în anul precedent ai obținut venituri din activități pe persoană fizică autorizată (PFA), chirii, moșteniri, jocuri de noroc, drepturi de proprietate intelectuală sau activități specifice profesiilor libere (doctor, avocat, medic, contabil, etc). Declarația unică este obligatorie, se depune doar personal, iar începând de anul acesta doar online, pe platforma Spațiul Privat Virtual.

Ambele declarații se completează cu datele personale (din cartea de identitate) și cu datele Fundației, astfel:

Denumire entitate nonprofit/unitate de cult: Fundația Principesa Margareta a României (România)

Cod de identificare fiscală a entităţii nonprofit/unităţii de cult: 10981730

Cont bancar (IBAN): RO77 BACX 0000 0001 2931 2250

În România, 1 din 5 copii abandonează școala. Pentru mulți dintre ei, o mână în plus de ajutor, susținerea și încurajarea sunt esențiale pentru a putea continua școala. Toate acestea le găsesc la centrele comunitare Generații, unde voluntarii seniori îi ajută să depășească nesiguranța și lacunele școlare.

Mai mult, jumătate din vârstnicii României se confruntă cu sentimentul de inutilitate și singurătate. Pentru ei, rolul de mentor sau voluntar căpătat în cadrul centrelor reduce inactivitatea, depresia și izolarea.

De aceea, completând formularul 230, vei putea investi cei 3,5% din impozitul pe venit, pe care oricum îl plătești statului, în acești copii care frecventează centrele, dar și în ”bunicii voluntari” care îi ajută să crească.

Generații – locul unde bătrânii devin mentori pentru copii săraci

Centrul Comunitar Generații din București e unul din cele 15 locuri din țară în care se adună, zilnic, în total vreo 600 de copii din familii defavorizate și peste 200 de voluntari seniori. Copiii primesc consiliere psihologică și o masă caldă, sunt ajutați la teme și participă la tot felul de activități recreative. De partea cealaltă, bătrânii își recâștigă rolul social. Sunt, pentru copii, mentori, profesori de meditații, îndrumători la ateliere și bunici adoptivi. Dăruiesc cunoștințe și experiență, răbdare și empatie, încurajări și înțelegere, molipsindu-se, la schimb, de entuziasmul și pofta de viață a celor mici. Susține și tu activitatea Centrului Comunitar Generații, care prin metodologia sa unică a devenit un model de bune practici pentru zeci de alte centre din țară.

Ce înseamnă un serviciu social licențiat?

Licențierea serviciilor sociale, deși un proces greoi și birocratic, este o garanție a unor standarde privind calitatea serviciilor sociale furnizate. În cazul Centrului Comunitar Generații, acest lucru înseamnă, printre altele, obligativitatea de a avea la dispoziția copiilor doar personal calificat, precum pedagogi, psihologi sau asistenți sociali. De asemenea, licențierea impune un program complex educativ și recreativ pentru copiii care frecventează centrul, consilierea copiilor care frecventează centrul cât și a părinților lor. Mai mult, fiecare copil are un program personalizat de intervenție, bazat pe o anchetă și o evaluare inițială în care se constată situația sa socială.

Completează și depune formularul 230 până pe 15 martie! Detalii pe: https://bit.ly/2UUxGQBDoneaza