Fundația Principesa Margareta a României are plăcerea să vă invite la Conferința Națională

Evenimentul are loc luni, 2 octombrie începând cu ora 9:30, la Teatrul Național București.

Vă rugăm să vă înscrieți completând formularul de mai jos.
Participarea este gratuită în limita a 100 de locuri oferite reprezentanților ONG și instituțiilor publice.
Confirmarea prezenței se face prin e-mail, în ordinea înscrierii.


Conferința „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă” organizată de Fundația Principesa Margareta a României are ca scop creșterea calității vieții persoanelor vârstnice prin promovarea celor mai inovative și eficiente soluții în domeniul senectuții. Conferința se adresează specialiștilor, instituțiilor și serviciilor în domeniul senectuții, precum și companiilor care au programe sau produse dedicate vârstnicilor.

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este celebrată în fiecare an de către Fundația Principesa Margareta a României, prin diferite acțiuni.

Agenda:

Calitatea vieții la vârsta a treia în România
Măsuri guvernamentale privind protecția persoanelor vârstnice
Activarea vârstnicilor din cămine prin programe recreaționale susținute de voluntari
Soluții privind îngrijirea la domiciliu și intervenția în situații de criză
Topul nevoilor identificate în rândul vârstnicilor din România prin Telefonul Vârstnicului
Reinserția socială a persoanelor vârstnice prin cluburile de seniori
Vârstnicii ca resursă pentru comunitate în cadrul centrelor intergeneraționale

În deschidere:

ASR Principesa Moștenitoare Margareta a României

ASR Principesa Moștenitoare Margareta a României

Președinte al Fundației Principesa Margareta a României, al Societății Naționale de Cruce Roșie din România, al Asociației pentru Dezvoltare Durabilă Săvârșin și al Fundației Regale de Management al Ospitalității. A absolvit licența în Sociologie, Științe Politice și Drept Public Internațional la Universitatea din Edinburgh, Scoția. Între 1974 și 1983, Alteța Sa Regală activează ca cercetător, specializându-se în sociologie medicală și sănătate publică, colaborând cu OMS și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație. În 1983 își începe activitatea în cadrul Națiunilor Unite. În 1989 părăsește ONU pentru a se dărui cauzei României.

Invitat special:

Maria Uca Marinescu

Maria Uca Marinescu

Exploratoare română, președinte al Comisiei de Sport și Mediu din cadrul Comitetului Olimpic Român. Pentru Uca Marinescu viața înseamnă bucuria permanenta de a explora și de a descoperi. Din Atarctica până în Papa – Noua Guinee, de la Polul Sud pana în Africa și Nepal, din India și Tibet până în Europa, din America de Nord până în America de Sud și din Alaska până în Mongolia, Siberia și Polul Nord, a trăit “experiența celui mai frumos dar al acestei planete – natura.” Este prima sexagenară din lume care a atins pe schiuri, într–un singur an calendaristic (2001), cei doi poli ai Pământului.

Speakeri:

Oana - Alexandra Budiș

Oana - Alexandra Budiș

Coordonator program Telefonul Vârstnicului, psiholog practicant autonom în consiliere psihologică experiențială individuală și de grup, cu drept de liberă practică atestat de Colegiul Psihologilor din România, consilier vocațional și formator, 8 ani experiență de lucru în formare profesională și în proiecte sociale cu diferite categorii de beneficiari: copii institutionalizați, familii defavorizate, șomeri de lungă durată, persoane vârstnice, persoane cu diferite adicţii.

Oancea Mariana Lăcrămioara

Oancea Mariana Lăcrămioara

Manager al proiectului Butonul Roșu – “Servicii integrate de îngrijiri sociomedicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistență”, în cadrul Fundației Crucea Alb Galbenă România. Absolventă a masterului Evidence Based Social Work la Universitatea Oxford din UK, Mariana Oancea are experiență în lucrul pe proiecte cu fonduri Europene și a lucrat timp de 10 ani ca asistent social.

Claudia Petrescu

Claudia Petrescu

Cercetător la Institutul de Cercetare a Calității Vieții, Academia Română, și cadru didactic asociat la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. Posedă o experiență de peste 15 ani în implementarea de proiecte de cercetare, în domenii precum calitatea vieții vârstnicului, educație, servicii sociale, dezvoltare comunitară, economie socială, participare publică, calitatea vieții. De-a lungul activității sale a lucrat ca expert de cercetare în diverse programe derulate de ONG-uri din România, dar și organizații internaționale precum UNDP sau UNICEF.

Elena Purcărea

Elena Purcărea

Coordonator al Serviciului Asistență Persoane Vârstnice din cadrul DGASPC Sector 6. Lucrează de peste 10 ani în proiecte sociale, printre care și cele care vizează asistența socială a vârstnicilor aflați în dificultate, precum Proiectul ”Îngrijiri la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente de pe raza sectorului 6”, a cotribuit la dezvoltarea serviciilor de îngrijire în regim rezidențial destinate persoanelor vârstnice și la extinderea rețelei serviciilor de zi, de tip cluburi ale seniorilor, cu scopul reinserției sociale a persoanelor vârstnice.

Anca Sohorca

Anca Sohorca

Project manager în cadrul Fundației Principesa Margareta a României. A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, este psihoterapuet de familie sub supervizare și are o experiență profesională de 8 ani în domeniul ONG. În primii 4 ani din carieră s-a implicat în activități cu vârstnici cu Alzheimer și copii defavorizați, în calitate de asistent social. Pe parcursul carierei sale, a acumulat o vastă experiență de coordonare de proiecte intergeneraționale, implicând vârstnicii în acțiuni de voluntariat în activități cu tineri și copii.

Anca Zăvădescu

Anca Zăvădescu

Voluntar senior în cadrul programului ’’ Niciodată singur” al Fundației Principesa Margareta a României din anul 2011. Din decembrie 2015, președinte al Asociației ”Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor’’, înființată la inițiativa unui grup de voluntari ai programului. Membru al Parlamentului Seniorilor, proiect al Confederației Caritas România și Carp Omenia, proiect ce a urmărit creșterea capacității persoanelor vârstnice de a participa activ la influențarea politicilor publice. Activitate de voluntariat în Franța, pe program similar pentru vârstnici, în cadrul parteneriatului cu Asociația Les Petits Freres des Pauvres.

Moderator:

Mugurel Mărgărit – Enescu

Mugurel Mărgărit – Enescu

Director executiv al Fundației Principesa Margareta a României. Absolvent al Facultății de Jurnalism, cu un master în Politici Publice, lucrează în mediul neguvernamental din anul 2000. A coordonat mai multe proiecte de asistență și finanțare atât pentru organizații neguvernamentale cât și pentru beneficiari individuali și a făcut parte din comisii de evaluare a proiectelor pentru finanțare sau pentru Gala Societății Civile. De 7 ani asigură continuitatea, sustenabilitatea și dezvoltarea programelor Fundației, ca director executiv.