Ghid fiscal pentru persoane fizice | Fundatia Principesa Margareta a României
Ghid fiscal pentru persoane fizice | Fundatia Principesa Margareta a României
19278
page-template-default,page,page-id-19278,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Ghid fiscal pentru persoane fizice

În România, persoanele care înregistrează venituri din salarii și pensii pot alege să redirecționeze o parte din impozitul datorat la stat pentru susținerea entităților nonprofit (ong-urilor), unităților de cult (biserici) sau burse private. Modalitatea prin care se face acest lucru este completarea și depunerea formularului 230, aceasta fiind cea mai cunoscută facilitate fiscală a persoanelor fizice.

Cât mă costa să redirecționez 2% sau 3,5%?

Nu te costa nimic. 2% nu este o donaţie şi nu implică niciun fel de cost pentru tine. Banii pe care alegi să îi direcționezi către un ONG ar reveni oricum statului. Altfel spus, sunt bani pe care îi plătești oricum, însă acum ai posibilitatea de a decide cum vor fi cheltuiți. Începând de anul acesta procentul a crescut la 3,5% pentru organizațiile care dețin servicii sociale licențiate.

De ce să completez și să depun formularul 230?

Pentru că este modul cel mai simplu în care poți susține o organizație sau o cauză în care crezi. Poți face un gest nobil, de responsabilitate socială, fără a cheltui nimic.

Pot să direcționez 2% sau 3,5% și dacă sunt pensionar?

Da! Formularul 230 a fost modificat astfel încât să se aplice și celor care au venituri din pensii, însă doar pensiile care depăşesc 2.000 lei sunt supuse impozitării.

De unde pot face rost de formulare?

Poți descărca de aici Formularul 230.

De ce date am nevoie?

Pe lângă datele personale, aveți nevoie să știți numele organizației către care doriți să direcționați 2% din impozitul pe venit, codul de identificare fiscală al acesteia (codul fiscal), precum și banca și contul bancar al organizației, în format IBAN. Toate aceste date sunt deja completate în formularele de pe site-ul nostru.

Denumire entitate nonprofit/unitate de cult: Fundația Principesa Margareta a României (România)
Cod de identificare fiscală a entităţii nonprofit/unităţii de cult: 10981730
Cont bancar (IBAN): RO77 BACX 0000 0001 2931 2250

Știu că redirecționarea a 2% este un procedeu greoi și birocratic, este adevărat?

Doar la prima vedere. Am încercat să facem lucrurile cât mai ușoare pentru dumneavoastră: formularele pe care le puteți descarcă de pe site-ul nostru sunt deja completate cu datele Fundației, astfel încât dvs nu trebuie decât să completați cu propriile date.

Dacă doriți să aflați adresa Administrației de care aparțineți prin domiciliul fiscal, le puteți accesa aici (lista adreselor adinistrațiilor financiare din toată țara)

Ce sumă trebuie să trec în căsuța „Suma – lei”?

Dacă nu cunoașteți suma exactă pe care o puteți direcționa către organizația aleasă, lăsați căsuța liberă, iar suma va fi calculată de Administrația Financiară.

Unde trimit formularul completat?

Formularele se depun online pe Spațiul Privat Virtual, fizic sau prin poștă la Administrația Financiară unde sunteți înregistrat (în funcție de orașul/sectorul în care locuiți). Aici puteti găsi adresa Administrației Financiare de care aparțineți.

Ce alte facilități fiscale mai există pentru pentru persoane fizice?

Puteți redirecționa 3,5% și prin alte declarații fiscale. De exemplu, dacă ați obținut alte venituri precum cele din chirii, jocuri de noroc sau drepturi de proprietate intelectuală sau din activități specifice profesiilor libere (doctor, avocat, etc) , sunteți obligat să declarați aceste venituri prin declarația unică până pe 15 martie prin Declaratia unică.

Declarația unică se depune DOAR personal, iar începând de anul acesta DOAR online.

Completați secțiunea 6 a declarației cu datele fundației și veți redirecționa astfel 3,5% din impozit către programele noastre sociale.

Denumire entitate nonprofit/unitate de cult: Fundația Principesa Margareta a României (România)
Cod de identificare fiscală a entităţii nonprofit/unităţii de cult: 10981730
Cont bancar (IBAN): RO77 BACX 0000 0001 2931 2250

Până când pot să mă hotărăsc dacă și cărei organizații voi dona cei 2% sau 3,5% din impozit?

Atenție! Formularele  230 completate se pot depune sau trimite prin poștă la Administrația Financiară de care aparțineți până la data de 15 martie. 

De ce să aleg Fundația Principesa Margareta a României?

Pentru că în noi știți că puteți avea încredere. În 29 ani de activitate și de proiecte umanitare, de care au beneficiat zeci de mii de persoane, Fundația Principesa Margareta a României și-a construit o reputație solidă de organizație transparentă și de încredere. De-a lungul anilor, Fundația a acumulat o experiență bogată lucrând în comunitate, în contact direct cu beneficiarii săi din întreaga țară.

Împreună putem oferi un viitor mai bun copiilor, un prezent mai demn bătrânilor, o șansă în plus familiilor defavorizate și posibilitatea unei cariere artistice tinerilor muzicieni și artisti plastici.

Vă mulțumim pentru generozitate!

Doneaza