Mentorate pe timpul verii pentru artiștii din programul Tinere Talente | Fundatia Principesa Margareta a României
Mentorate pe timpul verii pentru artiștii din programul Tinere Talente | Fundatia Principesa Margareta a României
21332
post-template-default,single,single-post,postid-21332,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Mentorate pe timpul verii pentru artiștii din programul Tinere Talente

Mentorate pe timpul verii pentru artiștii din programul Tinere Talente

Întâlnirea cu artistul vizual Ileana Dana Marinescu s-a desfășurat într-o atmosferă caldă, în casa artistei, cu discuții și răpsunsuri, sfaturi și recomandări. Nu au lispit prăjiturile făcute în casă și ceaiul cu care d-na Marinescu îi întâmpină mereu pe bursieri.

 “Ședințele de mentorat sunt, din punctul meu de vedere, benefice ambelor părți. Energiile interferează și anume: tinerețea, curiozitatea, dorința de împlinire și înțelepciunea maturității, experiența. Aceste întâlniri, cu discuții interesante, cu multe întrebări ale frământărilor lor realiste și a răspunsurilor date de mine întotdeauna într-o cheie optimistă, duc la o apropiere benefică între generații, la dezlegarea unor semne de întrebare inerente. A fost o ocazie specială de a sărbători cu bursierii, copiii mei, cum îi alint eu, împlinirea celor 74 de ani ai mei, într-o atmosferă prietenoasă.”, ne-a declarat Ileana Dana Marinescu.

”Mentoratul cu doamna Marinescu se numără printre favoritele mele. Mi-a plăcut mult mediul și maniera în care s-a desfășurat. Am avut multe lucruri de învățat, iar mentorul Dana Marinescu ne-a împărtășit experiențe, momente și impresii dintre cele mai personale. Casa-atelier era un muzeu în toată regula și ne-a impresionat plăcut.” – ne-a împărtășit Piscureanu Ionuț, student la Universitatea de Vest din Timişoara la secţia design vestimentar.

Inedita abordare a mentoratului cu Teodor Ilincăi a avut ca punct de pornire Întrebările lui Proust, ce își au originea în secolul al XIX-lea, în cadrul serilor boeme ale  familiilor nobile. În urma provocării ”O scrisoare mie cel de la 20 de ani”, tenorul face prima mărturisire: „Nu aș schimba prea multe din trecutul meu; dacă se schimbă trecutul se schimbă omul. Învățăm ca să devenim. Nu e important numai să fii strălucit pe domeniul tău, ci trebuie să încercăm să activăm pe mai multe planuri”. Teodor Ilincăi i-a îndemnat pe bursieri la perseverență, determinare și le-a reamintit că numai prin efort pot obține cele mai multe satisfacții pe plan profesional și uman.

Întâlnirea cu sculptorul Virgil Scripcariu a avut loc în atelierul artistului, într-o atmosferă degajată, printre sculpturi, oale de Pisc și albume de artă. Sculptorul a răspuns cu răbdare și atenție întrebărilor tinerilor artiști, le-a vorbit despre lucrările lui și mesajele din spatele lor, despre materiale și cum le poți folosi, despre artă și viață și modul în care ele se împletesc. Bursierii au vizitat Școala de la Piscu, locul care va deveni în curând Muzeul Oalelor de Pisc.

Mentoratele intergeneraționale fac parte din intervenția customizată pe care Fundația Principesa Margareta a Românie o are în parcursul artistic al celor 30 de artiști, busrieri în cadrul programului Tinere Talente, tineri care s-au făcut remarcați în cadrul unei selecții naționale, cu un potențial artistic remarcabil dar și o situație financiară precară. Pentru ei, zilele de vară sunt zile de studiu, de efort și sacrificii. Ajută-i să aibă o șansă în plus la un viitor artistic promițător. Donează pentru șansa lor pe  https://www.fpmr.ro/donationline/#tineriDoneaza