Metoda “Generații” premiată la Gala Societății Civile 2018 | Fundația Regală Margareta a României
Metoda “Generații” premiată la Gala Societății Civile 2018 | Fundația Regală Margareta a României
21211
post-template-default,single,single-post,postid-21211,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-28060

Metoda “Generații” premiată la Gala Societății Civile 2018

Metoda “Generații” premiată la Gala Societății Civile 2018

Metoda “Generații” transformă centrele de zi pentru copii în centre intergeneraționale unde, zilnic, seniori din comunitate care vor să fie activi vin în sprijinul copiilor nevoiași. Voluntarii vârstnici devin bunici, mentori, profesori de meditaţii, maeștri, îndrumători pentru teme școlare, cursuri și ateliere. Proiectul Fundației Principesa Margareta a României a obținut Premiul I, la categoria Servicii de asistență socială, la Gala Societății Civile 2018.

 

Două dintre problemele sociale cu care se confruntă astăzi România sunt abandonul școlar generat de sărăcie și îmbătrânirea accelarată a populației. Centrele de zi care asigură asistență socială și sprijin educațional copiilor ce provin din familii nevoiașe se confruntă adesea cu resurse insuficiente, atât materiale cât și de personal. În același timp, mulți dintre vârstnicii României suferă din cauza pierderii rolului social și a sentimentului de inutilitate. Centrele “Generații” devin spațiul în care copii din familii modeste și vârstnici din comunitate, care vor să fie activi, se întâlnesc în fiecare zi, socializează, rezolvă temele școlare, se implică împreună în cluburi și ateliere vocaționale ori de dezvoltare a ablităților.

 

Pornind de la experiența de lucru cu voluntari seniori în sprijinul copiilor din medii defavorizate, Fundația a creat o metodologie intergenerațională, pentru a implementa această abordare în cât mai multe comunități din țară, în parteneriat cu Raiffeisen Bank România și alți sponsori. Seniorii 60+ care doresc să aibă o viață activă se implică în activitățile zilnice ale centrelor de zi în calitate de voluntari. Alături de echipa specializată a centrelor, seniorii contribuie la îmbunătățirea situației sociale și școlare a copiilor. Începând cu anul 2015, metoda “Generații” a fost implementată în 15 centre sociale de tip after-school, activând peste 200 de voluntari seniori în sprijinul a 600 de copii din localitățile Alba Iulia, București, Bacău, Brașov, Covasna, Galați, Mureș, Nicorești, Târnăveni, Tecuci, Urlați.

 

Activez ca voluntar de aproape 5 ani. Sunt foarte mulțumit de programul pe care îl facem cu copiii: îi ajutăm cu ce putem – la teme, la citit, scris, cultură generală, cu sfaturi pentru viață. Voi continua să ajut cât pot și cât mă vor ține puterile, pentru că iubesc copiii. Îi înțeleg pentru că și eu am avut o copilărie grea”, mărturisește dl. Dumitru, în vârsta de 86 de ani, voluntar la Centru Comunitar Ghencea din sectorul 6.

 

Ne bucurăm foarte mult că acest proiect a fost recunoscut în cadrul Galei Societății Civile deoarece este o inițiativă valoroasă, care aduce laolaltă copii și seniori, cu scopul de a crea punți între generații, de a lucra împreună și de a contribui la îmbunătățirea calității vieții celor implicați. Este o metodă în care credem, de aceea vom continua să susținem acest proiect și pe viitor”, a declarat Corina Vasile, Director de Comunicare și Relații Publice Raiffeisen Bank.

 

Implicarea vârstnicilor din comunitate, ca resursă pentru comunitate, reprezintă o importantă schimbare de paradigmă, dar una absolut necesară pentru încurajarea îmbătrânirii active și adaptarea la situația demografică existentă. Voluntariatul în cadrul unui centru intergeneraţional oferă vârstnicilor oportunitatea să îşi valorifice competențele și experiența de viață şi să îşi recâștige rolul în comunitate. Seniorii implicați în proiect au demonstrat că experiența, abilitățile și competențele lor pot fi valorificate pentru generația tânără.

 

Centrele care au implementat metoda “Generații”, sub îndrumarea Fundației Principesa Margareta a României sunt: Centrul de zi Sf. Stelian, Centrul de zi Sf. Nicolae, Centrul de zi pentru copii ce provin din familii defavorizate, Centrul de zi pentru copii ce provin din familii aflate în dificultate, Fundația Bukner, Centrul de zi Casa Maria II, Centrul de zi Sf. Spiridon, Asociația Bunul Samaritean, Centrul de zi Speranța, Centrul comunitar „La vale”, Asociația Chance for life, Asociația Sf. Arhidiacon Ștefan, Centrul de zi Mozaic, Fundația Diaconia.

 

Partener: Raiffeisen Bank

Sponsori: Johnson Wax, Șantierul Naval Damen Galați, Sofmedica, Farmexpert DCI, Jannsen



Doneaza