ASR Principesa Margareta a României | Fundatia Principesa Margareta a României
ASR Principesa Margareta a României | Fundatia Principesa Margareta a României
18244
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-18244,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

ASR Principesa Margareta a României

O copilărie departe de țară

Principesa Margareta a României se naște la Lausanne, în Elveția, pe 26 martie 1949. Este Principesa Moștenitoare a României, prima fiica a Majestăților Lor Regele Mihai I și Regina Ana ai României. S-a născut în exil, după ce Regele Mihai a fost obligat să abdice în 1947. Își petrece primii ani din viață în Marea Britanie și Elveția, o copilărie simplă, fericită, nu foarte diferită de cea a altor copii. Este înconjurată de afecțiunea părinților, a bunicii sale, Regina Mamă Elena și a celor patru surori: Elena, Irina, Sofia, Maria. Copil fiind, Principesa Margareta petrece lungi perioade de timp în Italia, la Regina Mamă Elena și multe vacanțe în Danemarca, la bunicii din partea mamei. Florența și Danemarca vor rămâne locurile copilăriei pentru care va păstra cele mai frumoase amintiri.

 

Despre România află din poveștirile tatălui și bunicii sale, din fotografii. O impresionează de fiecare data solemnitatea momentului în care Regele transmite de Anul Nou un mesaj pentru țară la Radio Europa Liberă. Primul lucru pe care îl învață în limba română este rugăciunea ”Tatăl Nostru” pe care Regele Mihai o spune fiicelor sale seară de seară, înainte de culcare.

 

Margareta merge la școală în Italia, Elveția, apoi în Marea Britanie, la un internat. Întoarsă în Elveția la 14 ani, urmează Liceul Francez. Filosofia, spune Principesa, a fost una din materiile preferate în timpul liceului.

Italia și Scoția – pe drumul propriu

După ce susține Bacalaureatul Francez, Principesa Margareta petrece un an în Italia, alături de bunica sa, Regina Elena, în frumoasa reședință a acesteia de lângă Florența: Vila Sparta. ”Am descoperit o lume întreagă cu ea”, spune Alteța Sa Regală despre bunica mult iubită. ”Regina Elena a fost ghidul meu spiritual, mentorul meu, steaua călăuzitoare. Ea m-a învățat multe despre viață, mi-a deschis ochii către tot ce este frumos și bun pe lume”.

 

Tânăra principesa, dinamică, frumoasă, puțin rebelă, puțin impulsivă, învață de la Regina Elena gustul pentru frumos, își îmbogățește orizontul cultural și cunoaște oameni deosebiți, care fac parte din cercul de cunoscuți al bunicii sale: diplomați, artiști, intelectuali, oameni de știință, dar și oameni simpli, agricultori, meșteșugari. În anul petrecut în Italia, Principesa Margareta hotărăște, încurajată de Regina Elena,  să meargă la universitate și să urmeze apoi o carieră internațională în cadrul Națiunilor Unite.

 

Se înscrie la Universitatea din Edinburgh, Scoția, unde obține în 1974 licența (M.A.) în Sociologie, Științe Politice și Drept Public Internațional. Perioada de studenție este una dintre cele mai frumoase din viața tinerei Principese, una de independență și de maturizare în care leagă multe prietenii și se îmbogățește cu noi experiențe. Se îndrăgostește de Edinburgh și de Scoția, până într-atât încât se declară, în glumă, ”an Honorary Scot”, un cetățean onorific al Scoției.

O carieră de succes la Națiunile Unite

Între 1974 și 1983, Alteța Sa Regală activează ca cercetator în cadrul mai multor universități britanice, specializându-se în sociologie medicală și sănătate publică. Lucrează apoi pentru agenții din cadrul Națiunilor Unite, în special OMS și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA). Proiecte sociale în domeniul sănătății publice în care se implică o poartă în toate colțurile lumii, în Africa și America Latină. Principesa ia astfel contact cu suferințele și neajunsurile comunităților defavorizate. Experiența aceasta va reprezenta începutul unui drum în slujba umanității, pe care îl urmează până astăzi.

 

După 12 ani petrecuți în Scoția, în 1983 se mută în Italia, la Roma, unde câștigă un post în cadrul Națiunilor Unite. Lucrează mai întâi în cadrul Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), unde se ocupă de probleme legate de dezvoltarea rurală. Trei ani mai târziu se alătură Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), unde se ocupă de relația cu organizațiile neguvernamentale și oferă asistență în strângerea de fonduri pentru programele IFAD.

Principesa Margareta îmbrățișează cauza României

În august 1989, când devenea evident că ceva avea să se schimbe în sfârșit în Europa de Est, Principesa Margareta părăsește Organizația Națiunilor Unite pentru a se dărui cauzei României, lucrând alături de tatăl său. Ziua de 18 ianuarie 1990 și emoția pe care a simțit-o pășind pentru prima oara pe pământ românesc, pe acea ”planetă până atunci interzisă” care era, de fapt, țara sa, vor rămâne mereu în memoria Principesei. Nu va uita tristețea pe care a simțit-o vizitând împreună cu sora sa, Sofia, orfelinate și case de bătrâni din România, în care copiii și vârstnicii trăiau în condiții mizere.

 

Răspunsul său în fața acestor realități crude a fost Fundația Principesa Margareta a României, organizație caritabilă pe care a înființat-o în 1990 împreună cu tatăl său, MS Regele Mihai. Prin intermediul fundației, Principesa își propunea, cu idealism și curaj,  să contribuie la o schimbare în bine în viața celor mai vulnerabili români – bătrânii, copiii abandonați, familiile în dificultate – și să dea o șansă în plus tinerilor talentați. În anul 2017, Fundația aniversează 27 de ani de experiență, fapte bune, proiecte de succes, cu zeci de mii de oameni ajutați și o investiție de 12 milioane de euro în România, din 1990 până în prezent.

 

De-a lungul anilor ’90, Principesa Margareta are ca preocupare principală atât strângerea de fonduri în străinătate pentru fundația sa, cât și implicarea într-o serie de evenimente și angajamente publice în care îl reprezintă adesea pe tatăl sau. În anii 1997 și în 2002, Principesa Margareta este alături de Rege în turneele pe care acesta le întreprinde în numeroase țări din Europa, dar și în Statele Unite și Canada, pentru a susține integrarea Romaniei în NATO.

În 1994, într-unul din orfelinatele pe care le vizitează, Principesa Margareta îl cunoaște pe Radu, astăzi Principele Radu al Romaniei, care coordona la vremea aceea un proiect de terapie prin artă desfășurat de Ion Caramitru, cu sprijinul Fundației Principesa Margareta a României. Cei doi se căsătoresc în 1996, petrec primii ani de căsătorie între România, Elveția și alte țări europene în care călătoresc pentru a susține proiectele Fundației, cauza României în planul relațiilor diplomatice internaționale, sau cu prilejul turneelor artistice ale Principelui.

Din 2001, Principesa Margareta și Principele Radu ai României locuiesc la Palatul Elisabeta și își desfășoară angajamentele publice în capitală, în țară și în străinătate, aducându-și aportul la procesul de desăvârșire a modernizării României, a reconcilierii cu trecutul și la conectarea țării la familia europeană și atlantică a națiunilor.

În anul 2008, Principesa a trăit, alături de părinții ei și de Principele Radu, două momente emoționante: întoarcerea Majestății Sale Regele Mihai la Castelul Peleș, dupa 60 de ani, și ”Nunta de Diamant” a Regelui Mihai și Reginei Ana.

Implicare socială

Principesa Margareta este Președintele Fundației Principesa Margareta a României, al Societății Naționale de Cruce Roșie din România, al Asociației pentru Dezvoltare Durabilă Săvârșin și al Fundației Regale de Management al Ospitalității. Este Președinte de Onoare al Fundației Atletismului Românesc.

 

Principesa a acordat Înaltul Patronaj Societății Enescu din Londra – o inițiativă a Institutului Cultural Român, Festivalului Turdafest organizat de Fundația Familiei Rațiu. Împreună cu Principele Radu, patronează Concursul Național Basmele Reginei Maria și Festivalul Internațional EUROPAfest. Este Patronul spiritual al Centrului de Specializare în reabilitarea Patrimoniului Construit, iar, din 2005, Școala nr. 114 din București îi poartă numele.

Personalitate

Principesei Margareta îi plac filmele, lectura, fotografia și muzica bună. Iubește animalele, este pasionată de decorațiuni interioare, de bucătaria italiană. Îi place înotul și în general preferă sporturile de vară. A practicat în tinerete echitație, tenis și hockey. Este fericită atunci când este relaxată și mai ales atunci când se află alături de oamenii pe care îi iubește.

 

A trăit și a călătorit în țări și în culturi diferite, a cunoscut oameni din cei mai diverși, de la mari personalități ale lumii la oameni simpli, a căror bogăție spirituală o prețuiește deopotrivă. Îi plac oamenii ”care spun adevărul, se poartă cu naturalețe și nu încearcă să flateze”. Nu îi plac oamenii care vor să controleze mereu totul. Simțul umorului este o calitate pe care o apreciază mult la cei din jur. Prietenia, spune, ”nu se alege, se întâmplă și este foarte asemănătoare cu dragostea”. Principesa Margareta se simte tânăra și este la fel de activă ca întotdeauna. De altfel, asa este privită de toți cei care au avut ocazia să o cunoască.

Doneaza