Programul național ”Investiție în mediul rural” continuă dezvoltarea educației în mediul rural | Fundatia Principesa Margareta a României
Programul național ”Investiție în mediul rural” continuă dezvoltarea educației în mediul rural | Fundatia Principesa Margareta a României
21633
post-template-default,single,single-post,postid-21633,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Programul național ”Investiție în mediul rural” continuă dezvoltarea educației în mediul rural

Programul național ”Investiție în mediul rural” continuă dezvoltarea educației în mediul rural

Fundația Principesa Margareta continuă pentru al doilea an consecutiv demersurile de sprijinire a copiilor aflați în risc de abandon școlar din comunitățile rurale, prin programul național ”Investiție în Mediul Rural”, lansat la inițiativa Fundației Vodafone România. În acest context, Fundația Principesa Margareta a României împreună cu Fundația Vodafone România vor susține 8 organizații care dețin centre de tip „Școală după Școală”, cu scopul de a dezvolta capacitatea comunităților locale de a oferi sprijin copiilor din mediul rural, de a facilita și garanta accesul acestora la educație și de a le oferi posibilitatea de a se dezvolta mai presus de mediul sărac din care provin.

Odată cu începutul anului școlar, membri ai echipei Fundației Principesa Margareta a României au vizitat cinci dintre centrele înscrise în program. Vizitele au avut ca scop identificarea unor soluții pentru întărirea capacității organzațiilor locale de a susține și dezvolta programe de tip școală după școală performante și durabile prin creșterea capacității de management, comunicare și fundraising și instruirea personalului care interacționează cu copiii.

De asemenea au avut loc întâlniri cu personalul care se implică în activitățile cu copiii, unde s-au discutat modalități de dezvoltare a inteligenței emoționale a copiilor și de prevenire a  abandonului școlar timpuriu. Colectarea acestor informații direct de la oamenii implicați în procesul educațional este foarte importantă și constituie punctul de pornire în dezvoltarea unei metodologii de lucru în acest sens.

Parteneri în domeniul educației de mai bine de 5 ani, Fundația Vodafone România a răsplătit și recunoscut importanța colaborării cu Fundația Principesa Margareta a României în cadrul Galei Fundației Vodafone România cu ocazia împlinirii a 20 de ani de activitate, 20 de ani de bine. Sorin Marinescu, coordonatorul programelor Investiție în Mediul Rural și Fondul Special pentru Copii a primit Premiul Special pentru activitatea sa remarcabilă. Anual, Sorin străbate mii de kilometri, lucrează cu specialiștii centrelor și școlilor din zone defavorizate și ajută sute de copii aflați în situații dificile de viață să continue școala.

 

Programul național ”Investiție în Mediul Rural” 2017-2018  se bazează pe rezultatele studiului „Investiţie în educaţia copiilor din mediul rural”, lansat la iniţiativa și cu finanțarea Fundaţiei Vodafone România. Rezultatele acestuia arată că peste două treimi din unitățile de învățământ din mediul rural se confruntă cu cel puţin un factor de risc educațional, cum ar fi rezultate slabe la evaluarea națională, risc de abandon școlar, rate ridicate de absenteism și repetenție și cu unul sau mai mulți factori de risc socio-educaționali, cum ar fi elevi proveniți din familii dezavantajate economic sau spații și dotări materiale insuficiente. Abandonul şcolar este prezent în 40% din unitățile de învățământ din mediul rural, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în licee.

 Doneaza