Vedetele Concertului Regal au stat de vorbă cu tinerii artiști bursieri ai Fundației | Fundatia Principesa Margareta a României
Vedetele Concertului Regal au stat de vorbă cu tinerii artiști bursieri ai Fundației | Fundatia Principesa Margareta a României
21643
post-template-default,single,single-post,postid-21643,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Vedetele Concertului Regal au stat de vorbă cu tinerii artiști bursieri ai Fundației

Vedetele Concertului Regal au stat de vorbă cu tinerii artiști bursieri ai Fundației

Bursierii programului Tinere Talente au avut ocazia să participe la un mentorat susținut de violonista Anna Țifu și dirijorul Constantin Adrian Grigore, chiar a doua zi după Concertul Regal. Astfel, cei doi artiști au putut împărtăși bursierilor experiența avută în cadrul acestui eveniment caritabil, dar și parcursul profesional care i-a ajutat să devină artiști de renume.

Născută la Cagliari, în Italia, Anna Ţifu a fost considerată copil-minune şi s-a bucurat încă din primii ani de studiu de îndrumarea renumitului violonist Salvatore Accardo. O leagă foarte multe de ţara noastră: tatăl ei este român, ea vine frecvent aici pentru a-şi vizita bunica şi este câştigătoarea ediţiei 2007 a Concursului Internaţional „George Enescu“.

Constantin Adrian Grigore este unul din membrii fondatori și dirijorul orchestrei de cameră Camerata Regală, cu care a susținut numeroase concerte în România, dar și în Albania, Republica Moldova sau Polonia, iar în ianuarie 2016 a fost invitat de către Institutul Cultural Român, să susțină un concert la pupitrul Cameratei Regale, în Mozart Saal din Konzerthaus Viena.

Cei doi artiști le-au vorbit tinerilor talentați despre emoții, frică, bucurie și atitudine față de public. Dirijorul Adrian Grigore mărturisește: ” Înainte să intrăm pe scenă le spun celor din orchestră să aibă zâmbetul pe buze. Publicul simte imediat starea celui care interpretează.” De asemenea, aceștia i-au încurajat pe tinerii artiști să fie naturali, să nu își facă un scop din înfrângerea emoțiilor și să fie ei înșiși pe scenă. “Când cânți pe scenă, înveți să controlezi frica, însă ea nu dispare niciodată”, le-a mărturisit Anna Țifu.

Vorbind despre drumul pe care cei doi l-au parcurs până la succes, aceștia mărturisesc faptul că nu există perfecțiune și că nu își fac așteptări în privința concertelor, pentru că “muzica nu-i niciodată la fel”. Dirijorul Constantin Adrian Grigore le-a povestit bursierilor câteva momente de cumpănă din cariera sa, dintre care amintește faptul că a avut parte de mulți oameni care l-au susținut, însă a întâlnit și oameni care s-au îndoit de el. Astfel, îi încurajează pe bursieri să nu se oprească atunci când drumul devine mai greu, să se concentreze într-o singură direcție și să creadă în ea. “Eu am crezut în dirijat, așa că asta am făcut.”

Întrebată care sunt lucrurile care au ajutat-o să ajungă o violonistă de renume, Anna Țifu i-a sfătuit pe tinerii artiști să exerseze foarte mult, însă să își respecte propriul ritm și să participe la cât mai multe concursuri, pentru că acest lucru le va oferi încredere și experiență. În ceea ce privește studiatul, aceasta le-a oferit un indiciu „De fiecare dată cânt o piesă ca și cum ar fi prima dată, chiar dacă am mai cântat-o de milioane de ori.”

Bursierii au învățat și despre importanța psihologiei în viața unui artist,  despre cât de diferită este personalitatea fiecărui artist și despre cum cunoașterea de sine îi poate ajuta să colaboreze mai bine într-o orchestră, dar și în viața de zi cu zi. În final, aceștia au învățat care sunt cele mai importante 3 calități ale unui artist: răbdarea, perseverența și abilitatea de a comunica cu publicul, de a transmite emoție prin muzică sau artă.Doneaza